DHR-動畫研究字幕組

標題: DHR字幕組師兄師姐你地點學日文? [打印本頁]

作者: war1ord03    時間: 2013-10-13 11:33
標題: DHR字幕組師兄師姐你地點學日文?
如題,DHR字幕組師兄師姐你地都係未去過日語學校學日文?
作者: sakamoto    時間: 2013-10-14 15:02

雖然我不太會日語(勉強聽懂一點),
但聽我老妹在台灣說
台灣的大學或者是高中有選修科,
是教授日語的哦,
不像香港只有某些大學文學院才有選修。

事實上我早前也有問過我妹她是如何學習日語
依我老妹見解(她只用了半年不夠就直接考上N4,連N5都不用考= =)
她說一開始無可避免要背50音,
50音基本上不用買書,
就網上一大堆教學影片或網站,
或者用智能手機APP
之後她基本上都自學N5課程,
N4就找她男性朋友補習,
事實上我也聽過很多人說N5基本上可以買書自學
我自己也是自學中,
個人推薦是由作者郭欣怡著的
<<學完五十音就看這本(N5篇)>>

基本上是我老妹先推介給我的,
原因是內裡除了日語文法教授之外,
還有一些日本生活文化或禁忌介紹

至少在學習過程中會有一點樂趣,
當然隨書附有CD

另外,在日常生活中,
也可以主動在你喜歡的事情中學習日語,
例如,我比較喜歡玩電玩跟看動畫,
可以玩一些有真人發音的日或RPG遊戲
我自己幾乎會拿著詞典玩

此外,當我看見一些我不明白的漢字
像「馬鹿」假名:ばか (笨蛋的意思)
我都會查看一下,當然有些查不到就是了

或者在你打算學習日語之前,
首先要認真問問自己,
對日語的熱誠有多大?
因為學習語文是一條很漫長的道路,
特別不是自己的母語或常接觸語言,
每天都要抽一定的時間去練習,
因為學如逆水行舟不進則退出處
只要偷懶一日,就要用很多時間追回進度
(又或者是我這個人學習能力比較慢)
所以,我建議你先自學一下,
看自己能不能考到N5日語檢,
如果你能夠考上而熱情沒有退減,
才開始找日語學校上課。
剩下的就看有沒有字幕組的翻譯,
或校對大大能補充了。
我只是一個分流,一個高級一點的伸手黨而已。
祝你學習成功。

作者: 稲葉研二    時間: 2013-10-15 15:23

大家都來自香港就用下口語啦
但係始終係台灣論壇
成日用口語唔係人人明架

雖然我不是字幕組的人 (學業上暫時放不開)
不過都分享一下小弟學日文既經歷吧
我斷斷續續都學了6年日文啦
現在考了N3
6年黎主要都係自修
係中途去過2次工聯會 (一次讀初班、一次讀文法班)
坦白講,一個人點都會懶
但係我自己就唔太中意有人督住 (個人問題)
所以拖左6年先N3 (實質大概係3年半~4左右)

我自己主張無為而治
泛起心血既時候可以一讀就讀5、6課書
而且教科書都唔係定死一本
新文化初級、大家的日本語、新日本語基礎
甚至係大陸既中日交流標準日本語、台灣既書都用過
用過既書太多啦
不過主要都係呢堆
呢個階段主要係學句型、文法同詞語
然後考了N5 (10年 - 轉制後第一屆)
(其實10年先考某程度係想D證書一套都係N字開頭)

跟住之後讀文法班
啟發我攻讀文法
之後主要都係讀文法為主
教科書為輔
如是者11年又考N4

其實11年既時候已經係N3、N2程度
不過時間問題12年沒考
不過剛剛7月的時候考了
也過關了

稍為離題了
平日就如開頭所講
毫無自制
我記得開頭學50音時學左2日就停左2、3個月
因為完全無法入手
但係隔左2、3個月之後讀返又突然捉到路
之後用左1、2個月記假名

講開五十音
我覺得完全係用黎判別人同日文既緣分
無緣係學唔識既
尤其係自學...

類似情況正式開始學之後都出現過
不過已經係用星期計
不過學校忙就另計啦

動漫、J-pop呢D對初期學日文既幫助好細
原因日本人日常講野既程度最低都N4後半
好多時候都係N3或以上
對於初學既人就靠動漫黎學會好吃力
同時字幕唔一定絕對正確 (絕對唔係倒米)
唔係讀課本學返黎既日文個人認為唔可靠
所以應該有基礎之後先真正動畫研究 XP
至於日文歌就更加唔好
因為歌可以話係脫離正統文法
都係中後期先掂啦

依家我睇得明全日文既參考書 (不過D漢字就要繼續努力下)
同時有時會同人補下日文

最後一句
多謝睇到最後
好耐冇打長文
健闘を祈る!!

歡迎光臨 DHR-動畫研究字幕組 (https://dhr.moe/) Powered by Discuz! X3.1